fredag 28 maj 2010

Tyra Banks Show + Crosstrainer


Igår var jag på Tenton igen. Denna gång lyckades jag pricka in The Tyra Banks show samtidigt som jag avverkade mina 45 minuter på Crosstrainern. Detta program tog upp en massa helt sjuka grejer i ett rasande tempo och efteråt var jag inte bara helsvettig av träningen utan också helt omtumlad över vad som pågår bland tjejer först och främst i USA men det är säkert inte bättre här. 

Det första ämnet som behandlades var en ny ätstörning som kallas "fyllorexi". Den innebär att tjejer inte äter mat på en hel dag, på sin höjd lite broccoli, för att sedan dricka massor med alkohol på kvällarna. Grejen är att eftersom att alkohol innehåller så mycket kalorier så vill inte tjejerna både äta mat och dricka alkohol med tanke på vikten. De hade en typ 25-årig tjej som gäst som hade fyllorexi (som dessutom jobbade inom vården...!) och hennes mamma var också med i programmet i och med att hon brukar skjutsa dottern och hennes kompisar till krogen för att inget ska hända eller för att de inte skall köra hem i fyllan. Tyra gjorde sitt bästa för att övertyga tjejen att detta är dödsdömt och en läkare uttalade sig också om de medicinska följderna av en sådan livsstil. Allt avslutades med att Tyra lovade tjejen att hon skulle få komma i kontakt med någon specialist på fyllorexi.

Ämne två tog upp en ännu mer osannolik ätstörning som kallades "gravidorexi". Det är när gravida kvinnor slutar äta och får panik över att de går upp i vikt när de är gravida. Detta får så klart konsekvenser för barnet som föds undernärda och med olika utvecklingsskador. Som gäst i programmet hade de en ung tjej som skulle bli mamma för andra gången. Hon var i sjätte månaden och hade bara gått upp 2 kg (i den månaden ska hon egentligen ha gått upp mellan 4-6 kg). Hon hänvisade till sin pojkvän som "inte skulle tycka att hon var snygg om hon gick upp i vikt" och att han tidigare hade pikat henne mycket för hennes utseende och kropp. Även här fick hon höra av både Tyra och läkaren att detta är så klart helt fruktansvärt och de skulle hjälpa henne att komma i kontakt med en specialist på gravidorexi. 

Som tredje ämne fick vi träffa en familj som fått en dotter som nu är 16 år men som hade slutat växa och utvecklas när hon bara var 18 månader. Dvs en 16-åring som såg ut som en väldigt liten bebis. Hon kunde inte prata eller gå och allt var bara så himla tragiskt. Genom hennes DNA hoppades forskarna på att kunna hitta vad som blivit fel hos henne som gör att hon inte åldras och på det viset nå fram till evigt liv. Det som var så obehagligt med allting var att när familjen gästade studion satt mamman, pappan och en äldre syster i en soffa och pratade med Tyra och "miraklet" som de pratade om satt i en slags babygunga vid sidan av och gungade helt maniskt fram och tillbaka samtidigt som alla pratade om henne och en hel studiopublik stirrade ut henne. Hon är ju trots alt 16 år och någonting förstår hon ju säkert. 

Programmet slutade med en gäst som hade bestämt sig för att haka på en ny modetrend som går ut på att man helt och hållet tar bort sina ögonbryn. Detta genomförs av Tyra som försedd med rakapparat och ivrigt påhejad av publiken genomför "förvandlingen". Efteråt är tjejen jättenöjd och mycket glad. 

Som sagt, efter dessa fullmatatade 45 minuter är det inte bara passet på crosstrainern som gör mig yr. Vad är det för ideal som skapas i vårt samhälle idag? Ok, både fyllorexi och gravidorexin visades upp som väldigt farliga och att de som drabbas av detta behöver psykologhjälp för att ta sig ur men jag gissar tyvärr att många unga tjejer ser på programmet och blir nyfikna på att testa trots läkarens förmaningar. Jag känner mig bara så oroad över hur det är att vara ung tjej idag och jag känner att det behövs fler alternativa källor till information om hur man skall vara som kvinna. Det som är så farligt med program som Tyra Banks Show som tar upp ämnen som ätstörningar osv är att de går inte in på vad det är i vårt samhälle som får en massa tjejer att sluta äta, varesig det handlar om att de skall festa eller om de rent av är GRAVIDA. Det hamnar på en individnivå och det är väl bra att just hon som är med i programmet får hjälp att bli frisk men detta är inget individuellt problem utan ett resultat av ett genomkommersiellt samhälle som utövar ett hårt tryck på unga tjejer att de skall vara smala och vackra för att duga. 

När jag gick på högstadiet och gymnasiet hittade jag ett sammanhang där jag fick vara precis som jag är. Det var genom She's got the beat och det band som jag började sjunga i som jag hittade något väldigt bra för mig. Och dessa forum behövs och det är ju också det som är tanken med Popkollo. När jag ser ett program som Tyra Banks show eller ser trailern/filmaffischen till nya Sex and the city-filmen så vill jag bara göra som Tyra på bilden ovan, hålla för öronen och ignorera att det ser ut som det gör. Men jag har istället bestämt mig för att fortsätta göra någonting åt saken och skapa ett alternativ. Jag tycker att devisen "Be the change you wanna see" är ruskigt bra och så vill jag leva mitt liv. Under en period nu har jag känt mig lite låg och undrat om jag kommer få tillbaka min glöd som jag är så glad över att jag har. Till hösten skall jag sjösätta mitt projekt och då ska inget kunna stoppa mig! Ni kommer att få läsa om detta först här, så stay tuned alltså!!

Sist skulle jag vilja säga något om min egen dubbelmoral. Uppmärksamma läsare kanske tycker att det är en motsägelse att jag skriver en aslång blogg om utseendefixering och vikthets när jag samtidigt står på en maskin i ett gym och bränner kalorier. Jag är inte fri från samhällets utseendehets, jag påverkas av den varje dag och får kämpa för att vara nöjd med min vikt och min kropp i förhållande till det skönhetsideal som råder. Jag tror inte helt och hållet på att man som individ kan bortse från detta, hur mycket man än tränar sin självkänsla. Trycket är väldigt starkt, särskilt nu inför sommaren och beach 2010. Att skapa alternativ för tjejer och frizoner är hur viktigt som helst och något som även jag behöver för att må bra med mig själv. Jag vill så klart att alla skall vara nöjda med sig själva och kunna njuta av livets goda. 

Var den förändring du själv vill se!!!



3 kommentarer:

  1. Himla bra skrivet!
    Kram
    P

    SvaraRadera
  2. Ja, jag håller med - himla bra skrivet!

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket kära ni! Kände att jag var tvungen att få ur mig detta. :)

    SvaraRadera

Nyheter

100504 Spelning med The Koo-Koo's på Krogen Krogen den 17/5 tillsammans med Cleo och Khoma

100428 The Koo-Koo's kommer att spela på Botniabanans invigning den 28 augusti!

100421: Nu är det klart att Brita Kristina skall jobba som musikledare på Popkollo Original (27 juni-5 juli). Finns fortfarande platser kvar på Popkollo Fortsättning! Anmäl dig nu! www.popkollo.se

Spelningar

Kraftskivan 25/8, Klabböle (Brita Kristina)

Botniabanans invigning 28/8, resecentrum (The Koo-Koo's)